З історії шкільного музею

25 травня 2002 року в нашій школі було засновано музей історії школи. Метою діяльності музею є вивчення та дослідження історії рідного закладу,як складової історії України, формування почуття патріотизму,любові до своєї Батьківщини та власної alma mater в учнів та вчителів, батьків та тисяч випускників школи. Вивчаючи непростий шлях становлення та перетворення школи на провідний навчальний заклад в системі освіти міста, області та України, її вихованці матимуть змогу поглинути в цікаву історію заснування та розвитку рідної школи, усвідомивши свою причетність до її минулого, сьогодення і майбутнього.

Протягом майже 20 років свого існування музей за участю адміністрації закладу, учнів та батьків зміг зібрати унікальну колекцію фото та відеоматеріалів з історії школи, раритетних шкільних альбомів, класних журналів, поробок учнів різних років, зберіг рідкісні експонати шкільного життя минулого та сучасності. Дві експозиційні зали ( з історії школи та побуту українців Побужжя) ледве здатні вмістити всі цікавинки, зібрані учнями, їх батьками, вчителями, випускниками та звичайними відвідувачами школи та шкільного музею. Мова йде про сотні фотографій з історії школи, зроблених за останні пів століття існування закладу, подаровані випускниками фотоальбоми, саморобні подарунки учнів, батьків, почесні грамоти, дипломи, учнівські журнали , зошити, щоденники, дослідницькі роботи, реферати з різних предметів, збірки віршів та багато інших свідчень різноманітної історії нашої школи. Не менш цікавою є зала під назвою « Світлиця», де зібрані унікальні експонати з життя українських селян Побужжя в 19 ст – ікони, глечики, веретена, старовинна скриня, домоткані доріжки, вишивані рушники та народний одяг. Всі ці експонати зібрані до музею учителями, учнями школи різних років та їх батьками.

Звичайно, життя закладу вирує й сьогодні. Це стимулює музей школи до завзятої праці. Зокрема, цього навчального року шкільна громада в межах акції « Добра справа» планує суттєво оновити експозиційний фонд музею, модернізувати його приміщення шляхом розширення, вдосконалення умов зберігання експонатів. Кожен клас школи власною працею докладе зусиль задля розвитку рідного закладу , залишивши про себе пам’ять в музеї рідної школи: оновивши стенди, модернізувавши вітрини для експонатів, розширивши коло предметів зі шкільного життя, що підлягають зберіганню як свідчення історії закладу. Крім лекційної роботи, музейних уроків, шо проводять екскурсоводи – учні старших класів,дуже актуальною є також пошукова робота учнів , батьків та вчителів школи задля відображення всіх етапів життя закладу. Початок 21 ст. є найменьш дослідженим в цьому плані, ось чому найбільша увага приділяється саме сьогоденню. Зокрема поповнення музею даними про наших учнів – захисників Батьківщини в російсько-українській війні. Цій темі присвячена творча робота учениці 11 класу Пономаренко Дарї « Ціною власного життя» – як данина памяті загиблим у війні.  Учні 9 х класів планують оснастити музей школи інформаційним стендом про випускників рідної школи, що виявили героїзм у захисті України в війні.

Отже, музей нашої школи працює разом з нею. Він завжди чекає відвідувачів( учнів, батьків, вчителів, випускників різних років, гостей) для ознайомлення з прекрасною історією нашого закладу, поповнення музейної експозиції та усвідомлення власної причетності до розвитку освіти  та почуття любові до України. Ласкаво просимо до музею нашої школи всіх бажаючих!

Директор музею  вчитель історії Александрова С.М

SAM_6965

 

Залишити відповідь