День цивільного захисту

Відповідно до статті 41 Кодексу цивільного захисту України, пунктів 21, 22 Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 р.  № 444, на виконання наказу департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації від 20.04.2023 № 91, з метою практичного закріплення учасниками освітнього процесу теоретичного матеріалу з питань особистої безпеки в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій відповідно до наказу управління освіти від 24.04.2023 №73 у гімназії №2 28.04.2023 року було організовано та проведено День цивільного захисту. Головними завданнями Дня цивільного захисту у 2023 році були:

1)удосконалення учасниками освітнього процесу теоретичних знань і практичних навичок щодо дій в умовах надзвичайних ситуацій;

2)практичну перевірку здатності здобувачів освіти діяти за сигналами оповіщення, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту.

У зв’язку з тим, що заклад не має облаштованого укриття, освітній процес здійснюється у дистанційному форматі, графік проведення Дня ЦЗ було адаптовано до існуючих умов.      Для проведення Дня ЦЗ на належному рівні було здійснено відповідну підготовку:

  • видано наказ від 24.04.2023  №30  «Про підготовку і проведення Дня цивільного захисту»;
  • укладено графік проведення Дня цивільного захисту (додається);
  • проведено нараду з педагогічними працівниками протокол №    від 25.04.2023 року щодо проведення Дня цивільного захисту в закладі.

Крім того, внесено зміни до режиму роботи гімназії 28.04.2023 року для забезпечення можливості провести єдину годину спілкування «Види надзвичайних ситуацій та правила реагування на них». Слід зазначити, що всі класні керівники відповідально поставилися до підготовки заняття, залучили дітей до збору інформації, використали матеріали ДСНС України. Адміністрацією було відвідано уроки у 3а класі (класний керівник Олексюк З.І.), 7б класі ( класний керівник Кудревич О.П.),  7а класі (класний керівник Гримач І.М.). Відбулися заходи згідно з тематичним днем «Знати, запобігати, діяти». Протягом навчальних занять педагоги інтегрували матеріал уроку з практичними порадами та інструктажами щодо поводження з вибухонебезпечними чи підозрілими предметами, заборони відвідування та відпочинку на природі, правил пожежної безпеки у побуті, поведінки у надзвичайних ситуаціях воєнного стану вдома або на вулиці та поведінки у соціальних мережах. Приділялася належна увага формуванню навичок поведінки з мінної безпеки.  З цією метою у 7 -х класах  Гримач І.М. організувала перегляд відеоматеріалів «Дивись куди йдеш»  та провела вікторини «Щоб уникнути біди» у 6 – х класах.  Учитель хімії Сіряк Н.А. розширила уявлення учнів 9 – х класів про Чорнобильську катастрофу та її наслідки для людства, приділила увагу профорієнтаційному питанню  з пропаганди та поширення інформації про важливість професій ДСНС. Вчителі початкових класів привернули увагу молодших учнів до вміння дбати про своє здоров’я, зазначили, як  екологія впливає  на організм людини. Було проведено практичні заняття з виготовлення найпростіших засобів захисту органів дихання у 4 – х  та 7 – х класах.

День цивільного захисту пройшов організовано але, на жаль переривався сигналом повітряної тривоги, яка тривала 55 хвилин.  З учнями було проведено повторний інструктаж  про порядок дій у період особливого стану та дій за сигналом цивільного захисту «Увага всім!».

зображення_viber_2023-04-28_17-17-09-498зображення_viber_2023-04-28_17-17-50-995Screenshot_10

Залишити відповідь