Поради соціального педагога батькам

Сімейний захист

Батькам варто:

Розмовляти з дитиною. У кожної дитини є потреба говорити з тими , хто її оточує, та слухати, що вони говорять. Це необхідно і дітям, і батькам . Якщо спілкування не відбувається, наростає непорозуміння, і ми віддаляємося один від одного. Тоді наша дитина задовольняє потребу у спілкуванні та увазі за межами родини

Вислуховувати її. Здатність слухати – ключ до ефективного спілкування. Наша дитина хоче, щоб її слухали, а значить вона вимагає поваги до себе.

Розповідати дитині про себе.

Вміти поставити себе на місце дитини. Варто дати дитині зрозуміти, що ми її розуміємо.

Бути поряд. Важливо, щоб дитина знала, що у нас для неї завжди знайдеться час, щоб поговорити,разом відпочити,або просто побути поруч. Ми задовольняємо потребу дитини в ніжності, любові та увазі.

Бути твердими та послідовними. Твердість – не означає прояв агресії та беззаперечного підпорядкування. Це означає, що дітям відомі наші погляди на життя. Важливо ставити перед дитиною вимоги, які вона може виконати.

Намагатися підтримати самостійність дитини. Важливо задовольнити потребу дитини у свободі та незалежності. Вона буде менш сильна до вживання психоактивних речовин,якщо буде мати можливість самостійно знаходити вихід із складної ситуації , вирішувати куди піти навчатися, з ким зустрічатися та чим захоплюватися.

Спілкуватися з друзями своєї дитини. Необхідно переконатися в тому, що ми знаємо,з ким дружить наша дитина, спілкуватися з її друзями. Ми повинні  знати,де вони збираються.

Пам’ятати про унікальність свої дитини. У кожної дитини  сильні та слабкі сторони. Треба допомогти дитині повірити в себе , знайти те, що у неї виходить найкраще.

 

Залишити відповідь