«А слово – струм. А слово- зброя. А віще слово-вічове!»

Щороку 21 лютого планетою крокує День рідної мови. Мова – найбільше і найдорожче добро кожної людини, скарб, без якого не може існувати ні народ, ні держава. Наша мова – це душа мільйонів українців, загартована у вихорах історії і відточена майстрами слова.

Наша мова є рідною майже для 45 мільйонів чоловік. Показово, що у 2020 році українську рідною назвали 73,4% опитаних респондентів від Ужгорода до Донецька, у 2023році відсоток зріс до 87.У жорстоких умовах українці виборюють право рідній мові на самоствердження і розвиток.

Саме тому лейтмотивом Тематичного дня стало гасло Ліни Костенко: «А слово – струм. А слово- зброя. А віще слово-вічове!» Святковий ранок розпочався годиною спілкування про історію Міжнародного дня рідної мови, «родзинки» української мови, мовні-«намистинки»: загадки, прислів’я, приказки. Учнів 7А та 7Б класів стали учасниками бінарного уроку української мови «Дієприслівник як особлива форма дієслова» під назвою «Підкори вершини рідного слова». Бііліотекар закладу Гирдя Р.В. провела віртуальну екскурсію книгозбірнею «Мова –перлина мудрості», гімназійний актив запросив на раптівку «Міжнародний день мови», а для охочих перевірити свій словниковий запас – онлайн-тест «Перевір свій лексикон». Підсумком активного дня стало створення padlet-дошки для представлення власних здобутків «Рідне словечко тішить сердечко».

Шануймо і любімо рідну мову, піклуймось про неї, захищаймо, розкриваймо для себе її велич й могутню силу! Збережімо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

До Вашої уваги представлені уроки, проведені з учнями, відеопривітання від органів самоврядування, падлет-дошка з висловами про рідну мову, медіапроєкт – віртуальна книжкова виставка «Мова – перлина вікової мудрості!».

https://padlet.com/as0985312/padlet-ezm6bq5k2inqgj5i?fbclid=IwAR3Frgu60kcpH-u1BIfB53Z5VEbGfVqgKy4DJYqUbJueX00x0ev-WJ7aHpo: «А слово – струм. А слово- зброя. А віще слово-вічове!»

Залишити відповідь